Programok és Látnivalók

Zemplén híres természeti szépségeiről, történelmi múltjáról és épített örökségeiről. Az ide látogatóknak számtalan lehetőséget biztosít a Hegyköz a szabadidő tartalamas eltöltsére. A túrázásra és a természet közelségére, csendjére vágyóknak a Zempléni –hegység  tanösvényei, kerékpárútvonalai biztosítanak nyugodt kikapcsolódást.

Aktuális programok

 • szent ivan ejszent iván éji vigasság

  2018. JÚNIUS 23. 

  FÜZÉR, FÜZÉR VÁRA

  Részletes programot hamarosan itt és a www.fuzervar.hu oldalon találnak.

  Szervező:
  Füzéri Várgondnokság
  3996 Füzér, Petőfi út 3/a
  Mobil: +36308206388
  Tel: +3647540013

  Rendezvény időpontja: 2018. június 23.
  Helyszín: Füzér, Füzér Vára
 • varnapokXVI. füzéri vár napok

  2018. augusztus 11 - 20. 

  FÜZÉR, FÜZÉR VÁRA

  Történelmi kavalkád, utcabál várja a látogatókat a Füzéri Várnapokon. Haditorna bemutatókat, reneszánsz táncokat, íjászbemutatókat, középkori csatajeleneteket tekinthetnek meg az érdeklődők.

  Részletes programot hamarosan itt és a www.fuzervar.hu oldalon találnak.

  Szervező:
  Füzéri Várgondnokság
  3996 Füzér, Petőfi út 3/a
  Mobil: +36308206388
  Tel: +3647540013


  Rendezvény időpontja: 2018. augusztus 11 - 20.
  Helyszín: Füzér, Füzér Vára


  Read more
 • IX. Zempléni Szabad Pálinka nappalinka2018

  2018. szeptember 29. 

  FÜZÉR, vásártér

  Pálinkaműhelyek bemutatkozása, helyi termékek kóstolója és versenye, pálinkakóstolási lehetőség, kézműves vásár, kulturális és gasztronómiai programok várják a látogatókat egész nap a Zempléni Szabad Házi Pálinka Napon, a Füzéri Vásártéren! Zenés reggeli ébresztő, színpadi műsorok, népzene, étel-ital, mi szem-szájnak ingere, helyi termékek versenye, koncertek, és pálinka!

  Részletes programot hamarosan itt és a www.fuzervar.hu oldalon találnak.

  Szervező:
  Füzéri Várgondnokság
  3996 Füzér, Petőfi út 3/a
  Mobil: +36308206388
  Tel: +3647540013


  Rendezvény időpontja: 2018. szeptember 29.
  Helyszín: Füzér, Vásártér


  Read more
 • 171-672-nemzetkozi-vadetelfozoNemzetközi Vad- és Halételfőző verseny


  2018. június 23.
  Sátorljaújhely-széphalom

  A 16. alkalommal, 2018. június 23-án, szombaton kerül megrendezésre a Nemzetközi Vad- és Halételfőző Verseny és B-A-Z megyei Vadásznap, Sátoraljaújhely térségének legnagyobb legnagyobb gasztro-kulturális eseménye. A főzőverseny minden nevezési kategóriájában várják a jelentkezőket! Már ötödik éve a halétel kategóriában is lehet nevezni. A különlegesen finom ételek mellett a kísérő programok is érdekesek, színvonalasak. A különlegesen finom ételek mellett a kísérő programok is érdekesek, színvonalasak.

  Ízelítő a programból:

  A TÉRSÉG LEGNAGYOBB GASZTRO-KULTURÁLIS ESEMÉNYE

  Többek között fellépnek:

  •  KERESZTES ILDIKÓ
  •  Long Dusty Road Country Band & Eastern Eagles Line Dance Club
  Forrás: Szervezők, Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ

  Rendezvény időpontja: 2018. június 23.
  Helyszín: Sátoraljaújhely-Széphalom
 • múzeumok éjszakája Sárospatakszenterzsebet haz


  2017. JÚNIUS 24. 
  SÁrospatak


  Sárospatak kulturális intézményei is csatlakoztak az országos Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz, így 2017. június 24-én meghosszabbított nyitva tartással és változatos programokkal várják az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában és Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény kiállítóhelyén.

  Bővebben:
  https://www.programturizmus.hu/ajanlat-muzeumok-ejszakaja-sarospatak.html

  Rendezvény időpontja: 2017. június 24.
  Helyszín: Sátorospatak Szent Erzsébet út. 19
 • 4760-gonci-barack-fesztival(1)Gönci barack fesztivál 2017

  2017. júlis 1-2. 

  boldogkőváralja

  Az év legbarackosabb bulija! Gönci Barack Vigasság - 2017. július 1-2. Boldogkőváralja. Igényes, klassz, barátságos és családias. A vidék az utóbbi időben sorra bizonyítja, hogy van élet Budapesten és a Balatonon túl is. Van, de még milyen! Gondoljunk a noszvaji Glampingra, a Stílusos Vidéki Éttermiségre, az Anyukám Mondtára vagy a Gönci Barack Vigasságra – mind azt bizonyítja, hogy aki nem a muskátlis parasztromantikát, hanem a színvonalas és nagyon szívélyes, minőségi, értékőrző vendéglátást keresi, annak a magyar vidék csodákat tud kínálni. A legbarackosabb buli: A Gönci Barack Vigasság meglepő módon a gönci barackról szól. Látszólag. Mert sokkal többről van itt szó, mint a vidék legjobb éttermeinek barackos ételeiről, a legkiválóbb barackpálinkáról, bio barackszörpről vagy a helyi, irgalmatlanul finom barackos gombócról, lekvárfőzésről.
  Rendezvény időpontja: 2017. július 1-2.
  Helyszín: Boldogkőváralja
 • 3974-varostrom-sarospatakVárostrom Sáropatak 2017 Ostromhétvége

  2017. július 15-16.

  Sárospatak, Rákóczi vár

  Sárospatak kiemelkedő programja az Ostromhétvége. A történelmi fesztiválon a 16-17. század hadviselési szokásaival, katonaéletével, valamint a kor zenéjével és gasztronómiájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. • IN88 Szent Iván Éji Vigasság
 • IN88 XV. Füzéri Vár Napok
 • IN88 Térségi Vadásznap
 • IN88 Múzeumok Éjszakája
 • IN88 Gönci Barack Fesztivál 2017
 • IN88 Várostrom Sárospatak


Látnivalók

Füzér

 • fuzeri var

  füzéri vár

  A csodálatra méltó természeti környezetben fekvő Füzér históriája is különleges, hiszen egyike az ország kevés olyan magánföldesúri várának, melyrõl nagy valószínűséggel állítható, hogy már a tatárdúlás elõtt állt. A Várat minden bizonnyal az Aba nemzetség tagjai emelték, története során nagy részben királilyi vagy földesúri birtok volt.
  Fénykora a Perényi család birtoklásának idejére tehető. Perényi Péter koronaőr a mohácsi csatát követően ide menekítette a Magyar Szent Koronát és közel egy évig itt őriztette.
  1676-ban a Várat "elrontották" és ezt követően minden szerepe megszűnt.
  A Vár helyreállítása a múltszázad végén kezdődött és még napjainkban is tart. A Palotaszárny, Kápolna és Alsó-vár teljes felújításával 2016 tavaszára készültek el. Egyedülálló kiállítás tekintehő meg itt.

  Nyitva tartás: 2017. 01.03- tól (péntek, szombat, vasárnap) 10:00-16:00

  Read more
 • tajhaz

  füzéri tájház

  A mestergerendába vésett évszám alapján a házat 1879-ben építette Horváth András. Az épület kőalapokon nyugvó, sárba rakott kőfalazattal épült. A bútorokat a szobában az úgynevezett sarkos elrendezési mód szerint helyezték el. A pitvar ill. a konyha funkciója sokat változott az idők során. Eredetileg a szoba előteréül szolgált a pitvar, de a kemence kikerülésével és a mellé épített masinával már főzés színhelye lett. Az épület két további helysége a kamra illetve az istálló.

  Read more
 • latogato kozpont

  Nagy-milic naturpark látogató központ és várgondnokság

  A Látogató Központ állandó és időszakos kiállítások helyszínéül szolgál, feladata a turisztikai programok összefogása, egységes bemutatása, megőrizve a vidéki hagyományokat.

  „Megőrzött értékek világa” című kiállítás három témára osztott: Felső- magyarországi Várak Egyesületének bemutatása; a Füzéri Vár és a Szalánci Vár történetének ; valamint Füzér épített, természeti és kulturális értékeinek megismerése.

  Nyitva tartás: 2017. 01.03- tól (péntek, szombat, vasárnap) 10:00-16:00

  Read more
 • voltdesewffykuria

  volt desewffy kúria

  Az egykori kúria több évszázada a település római katolikus plébániájának ad otthont. 1737-ben kezdték el vezetni a füzéri plébánia anyakönyvét. Az első lelkész, akit az anyakönyv alapján ismerhetünk meg Furdini János pálos atya volt, 1737-től egy évig vezette a plébániát.  1802-ig 12 lelkész követte őt (köztük még 4 pálos atya). 1802-től 1818-ig Bányász György volt az egyházmegyei pap Füzéren. Ebben az időszakban a Károlyi család nagyon sokat segített a településnek. 1802-ben a Dessewffy kúriát ajándékozták a lelkésznek.. A kúria felújítása során a kertben került elhelyezésre a Szent család szobor, mely et 2012. augusztus 20-án szenteltek fel.
  Read more
 • romaitemplom

  szent istván római katolikus templom

  A falu központjában álló Római Katolikus Templom a XIII. században román stílusban épült melyet Szent István tiszteletére szenteltek. Tornya és a szentélyének mai formája 1808-ban készült el.

  Barokkosításának 200-ik évfordulóján 2008. november 09-én ünnepélyes keretek között avatták fel az eseménynek emléket állító márványtáblát. A templom 1998-as felújítása során románkori festmények és egy románkori ajtó is napvilágra került. Jelentős értéket képviselnek Petrosovszky Manó falfestményei melyek szorosan kötődnek Füzér történelméhez. Az első festmény 1526-27-ben a Füzéri Várban őrzött Magyar Királyi Szent Koronának őrzését ábrázolja, a második pedig az 1676-ban elfogott és Egerfarmoson kivégzett Csepellényi György vértanúságának állít örök emléket. A füzéri templom tornyában a hagyományok szerint olyan harang szólott egykoron melynek hangja két falun túlra is hallatszott...
  Read more
 • reformatustemplom

  református templom

  A Füzéri Református Templomot 1785-ben építették és a mai napig a helyi református közösség istentiszteleteinek a helyszíne. Az egyszerű épület legfőbb értékét a növényi és geometrikus mintákkal díszített - 1832-ben készült - festett fa mennyezet jelenti. A templomot, a várral a háttérben híres festőnk Ligeti Antal is megörökítette 1854-ben. A festmény hűen tükrözi a református templom akkori állapotát, ma már házak fogják közre és a ligetes idill is eltűnt. Az itató helyét kút váltotta fel, és a kis ösvény úttá nőtte ki magát.
  Read more
 • IN88 Füzéri Vár
 • Image 02 Füzéri Tájház
 • Image 03 Látogató Központ
 • Image 04 Volt Desewffy Kúria
 • Image 05 Szent István Római Katolikus Templom
 • Image 06 Református Templom

Pálháza

 • erdeivasut

  pálházi erdei kisvasút

  A kisvasút a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság üzemeltetésében Pálháza községből Rostalló végállomásig közlekedik a rendkívül látogatott Kemence patak völgyében, a Zempléni Tájvédelmi Körzet legszebb részein. Napi három vonatpárt üzemeltetnek áprilistól októberig, ezen túl igény szerint különvonat is rendelhető, befogadó kapacitásuk 200 fő.


  Read more
 • perlitmuzeum

  Perlit és egyéb ásványok múzeuma

  Pálházán található Európa egyetlen olyan ásványmúzeuma, ahol a perlit ilyen sokféle feltalálási formájában tekinthető meg. A kiállításban szerepel bányászásának, feldolgozásának bemutatása ill. a készülő félkész- és késztermékek széles skálája.

  A Magyarország egyetlen perlitbányája Pálházán található. A pálházai perlitbánya 1959 óta működik. Közvetlenül a bánya melletti előkészítő üzemben történik a perlit őrlése, szárítása és osztályozása a vevők igénye szerint.

  Read more
 • IN88 Erdei Kisvasút
 • IN88 Perlit és Egyéb Ásványok Múzeuma

FÜZÉRradvány

 • radvanyikastely

  füzérradványi Károlyi-kastély

  A füzérradványi erdők ölelte Károlyi-kastély kívülről ugyan a romantika, az eklektika hangulatát őrzi, ám pompás termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz és kora barokk belsőépítészeti részletek fogadják az érkezőket. Míves kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei, domborművei a 16-17. századi firenzei mesterek munkái, amelyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek. A 19. század végén ugyanis a kastély ura, Károlyi László és hitvese úgy döntött, hogy eredeti reneszánsz világot varázsolnak otthonukba. Csaknem két évtizedig gyűjtötték a reneszánsz és kora barokk díszítő elemeket és berendezési tárgyakat. 

  A kastélypark platánjaival, terebélyes hársfáival, több törzsű tulipánfákkal, piramistölggyel hazánk egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú, sétautakkal metszett, hatalmas történeti kertje.

  Read more
 • IN88 Károlyi-kastély

Hollóháza

 • porcelanmuzeum

  porcelán múzeum

  A múzeum 1981-ben épült, Mondok Tamás és Rákosi Ferenc Ybl-díjas építészek tervei alapján.Célja a nagyközönség számára bemutatni iparművészeti értékeinket, melyek az elmúlt 233 év alatt készültek.

  Állandó kiállításaink:
  -1777-Üveghuta
  -1831-Kőedény
  -1949-Porcelán
  -Szász Endre festőművész állandó kiállítása

  A múzeumban kronológiai sorrendben mutatjuk be ipartörténetünket.A múzeumlátogatást szolgáltatásainkkal próbáljuk színesebbé tenni, kávézónkkal, interaktív festőműhelyünkkel, gyárlátogatással, ajándékbolttal.
  Read more
 • kekturaOrszágos kéktúra kiinduló pontja

  A minteggy 1096,9 km hosszú Országos Kéktúra keleti kiiduló pontja Hollóháza szívében található. Ennek állít emléket a térségre jellemző vulkanikus kőzetből készített, 1996-ban felavatott emlékmű.
  Járja végig Ön is az Országos Kéktúrát és induljon el innen.
 • hollohaza templomHollóázi Római Katolikus Templom

  A sátor alakú, Szent László tiszteletére szentelt modern templomot 1967-ben építették - a porcelángyár rekonstrukciója miatt lebontott régi helyett - a falu fölötti domboldalra.
  A templomhoz porcelánkálvária vezet.  Az épületet Csaba László Ybl-díjas építész tervezte. A belsőben látható keresztút stációi Kovács Margit keramikus alkotásai. Figyelmet érdemel még Somogyi József Krisztus-corpusa és Szász Endre porcelán táblaképe is.

  A modern templomhoz vezető lépcső mentén helyezték el az egri főszékesegyházban látható, Takács István által festett stációképek különleges technikával porcelánra vitt másolatait.
 • IN88 Porcelán Múzeum
 • IN88 Országos Kéktúra
 • IN88 Római Katolikus Templom

 

Mikóháza

 • palinkahaz

  Pálinkaház

  PÁLINKAHÁZ... ahol megszomjazik a látogató egy kis kupicára!

  Mindenki ismeri a kisüsti, törköly- vagy ágyaspálinka kifejezést, de vajon azt is tudjuk, pontosan mit jelentenek?
  Vagy mernénk-e magabiztosan állítani, hogy a francia konyak és az angol brandy is testvére a mi pálinkánknak hiszen a módszer ugyanaz, csak épp ott borpárlat az alapanyag. A régi lakóházban berendezett Pálinkaházban bőséggel és élvezettel gyarapíthatjuk e téren tudásunkat, hiszen hogy lehetne jobban megtanulni a pálinkafőzés titkait, mint ha mi magunk is kipróbáljuk  még ha csak virtuálisan is… De nemcsak a pálinkáról, hanem kóstolási, vásárlási lehetőségekről, a környék értékeiről is bőséggel szerezhetünk információkat.

  Nyitva tartás:
  Minden szombaton és vasárnap 14.00-18.00 óráig.
 • pincesor mikohaza

  Népi jellgű pincesor

  A 95 pince egy része már a XIX. század végétől áll. A II. világháború helyi eseményeinek idején a lakosság jelentős része ezekben húzódott meg.
  A pincék két helyen találhatók: a remetei pincesor a Remetére vezető út emelkedő szakaszán, a pincék nagyobbik fele a Hegyalja úton található, ez a kiinduló pontja a Fekete-hegyi kilátóhoz vezető útnak.
  A pincékben a helyi Palack-hegyen termett szőlőkből bor készül. Bár a pincesor nem része a tokaji borvidéknek, ennek ellenére a borok tokaji jellegűek.
  A pincesor 2011-ben teljes felújításra került melynek köszönhetően a bor-és pálinkaturizmus fellendítése megvalósíthatóvá válik a településen.

  Read more
 • feketehegyi kilato

  fekete-hegyi kilátó

  A falutól 3 km-re magasodik a Fekete-hegy, amelynek a tengerszint felett 581 méter magasan lévő csúcsán az államalapítás millenniumának évében avatták fel a rendkívüli körpanorámát nyújtó kilátótornyát. A 13 m magas fakilátóból pompás, lenyűgöző panoráma nyílik a Hegyközre és a medencét körülölelő hegyekre.
  Északnyugat felé mint egy terepasztalon sorakoznak a falvak, fölöttük koronaként ül a füzéri vár, mögötte a Nagy-Milic csoportja. Nyugat felé Abaújba látunk át, a Cserehát északi dombhátain túl a messzeségben a Szlovák-karszt magaslatai kéklenek. Északkeletre a Ronyva völgyének Szlovákiába eső falvai látszanak.
 • milleniumi mikohaza

  Millenniumi emlékpark

  A templom közvetlen szomszédságában épült az államalapításunk ezeréves évfordulója alkalmával, 2000 augusztusában. A park központi eleme Vincze Ildikó keramikus harang alakú alkotása, mely az I. világháborúban elrabolt mikóházi nagyharangnak állít emléket.

  Szintén a parkban kapott helyet Komáromy István honvéd őrnagy mellszobra. Komáromi István 1837-től 1849 augusztusáig honvédként szolgál és ugyan ebben az évben Aradon halálra ítéli, de végül kegyelmet kap. Kiszabadulása után haláláig  pelejtei birtokán (Ungvár mellett) gazdálkodik.

 • gorogtemplom mikohaza

  görög katolikus templom

  A barokk stílusú templomot 1769-ben építették. A múltat jelentő templom főbejáratából feltűnik az értékes és híres ikonosztáz, amely az 1800-as évek elejétől a templom legszebb dísze. 48 képet tartalmaz valamint középen a tetőn Krisztus keresztje, két oldalt Szűz Mária és Szent János alakjaival. 
  Az épület több alkalommal leégett, de minden esetben újjáépítették.

  Ingyenesen megtekinthető, melyhez előzetes bejelentkezés szükséges a +36 47/308-284-es telefonszámon
 • Image 03 Pálinkaház
 • Image 02 Népi jellegű pincesor
 • Image 05 Fekete-hegyi kiátó
 • Image 04 Millenniumi emlékpark
 • IN88 Görög katolikus templom

Sátoraljaújhely-széphalom

 • magyarnyelvmuzeumaMagyar Nyelv Múzeuma

  Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertjének helyén 2008. április 23-án megnyílt A Magyar Nyelv Múzeuma. Az Európában egyedülálló intézmény modern és mégis tájba illő impozáns épületét Radványi György Ybl-díjas építész tervezte. A múzeum létesítésének gondolata Dr. Pásztor Emil nevéhez fűződik, aki az egri tanárképző főiskola tudós nyelvésze, a Kazinczy Ferenc Társaság tagja volt.

  A
   múzeumban három kiállítótér, könyvesház, szemináriumi terem kapott helyet, valamint egy előadóterem száz kényelmes zsöllyével, korszerű hang- és fénytechnikával, amely alkalmassá teszi hangversenyek, kulturális találkozók, irodalmi estek megrendezésére is.

 • kazinczyemlekcsarnokKazinczy Emlékcsarnok

  Kazinczy Ferenc halála után háza, kertje pusztulásnak indult, megmentésére a Kazinczy- Alapítvány keretében gyűjtést szerveztek. Az író születésének centenáriuma alkalmából országszerte tartott megemlékezések ösztönözték erre az akadémiát. A lakóház megmentésére tett kezdeményezések nem jártak eredménnyel, így született a gondolat, hogy annak helyén díszes mauzóleumot emeljenek. Ybl Miklós 1862-ben készült tervét felhasználva, de azon jelentős módosításokat végezve Szkalnitzky Antal elgondolásai alapján 1873-ra épült fel a görög templomra emlékeztető emlékcsarnok. 

  Az emlékcsarnok 1876 óta fogad látogatókat. Mai berendezése 1882-től fokozatosan alakult ki, az ereklyék összegyűjtésében Becske Bálintnak, az író lelkes unokájának vannak hervadhatatlan érdemei. Itt látható többek között Marsalkó János Kazinczy-mellszobra. 

 • kazinczysirkert

  Kazinczy-sírkert

  Kazinczy Ferenc széphalmi kúriájának kertjében 1806 augusztusában ásták meg az első sírt. Az író Kiss Jánosnak számolt be arról, hogy első gyermeke, Iphigenia augusztus 18-án meghalt, s hozzátette: "Még akkor nap írtam a kassai püspöknek, hogy kertemnek azt az egy nyomát, ahova a gyermek temettetni fog, engedje felszenteltetni, s megengedte. Ott fekszik Széphalmon, sírban, nem kriptában. Jobbja és balja mellett Sophie és én fogunk feküdni. Harang és ének nélkül tették földbe. A plebánus csak halkal végezhette el, a mit tőle tiszte kívánt”. Azt is megtudjuk: „A sír csak 60 ölnyire van ablakomtól”, „szeretetnek érzéseivel járulunk most is kis Angyalunk fekvő helyéhez. Én magamban is elmegyek, el néha még a hold fénye mellett is, és nekem édes gyönyörűség ott mindent tulajdon kezemmel dolgoznom”. 
  A Kazinczy-sírkert nemzeti zarándokhely. Költők sora énekelte meg az itt nyugvó író korszakos jelentőségét. Amikor Petőfi itt járt, azt írta levelében: „szent hely, szent az öreg miatt, kinek ott van háza és sírhalma. Kötelessége volna minden emelkedettebb lelkű magyarnak életében legalább egyszer oda elzarándokolnia”.
 • kazinczyemlekpark

  Kazinczy Ferenc Emlékpark

  A Magyar Nyelv Múzeumát a Kazinczy Ferenc emlékpark veszi körül. A park Széphalom belterületén, a közút mellett található. A szépen gondozott emlékpark védett természeti érték, területe 4,4 ha.
  Az emlékcsarnok déli oldalánál állt egy nagyon idős, csavarodott törzsű fehér akác (Robinia pseudoacacia), amelyet valószínűleg maga Kazinczy Ferenc ültetett saját kezűleg. A szájhagyomány szerint ezt Tessedik Sámueltől, az Alföld fásításának szorgalmazójától, az akác hazai elterjesztőjétől kapta, ezért a helybeliek Tessedik-fának nevezik. A fa 1996 nyarán rejtélyes körülmények között elégett, tuskója tönkrement. A Tessedik-akác sarja azonban már növekszik, az elégett fa egyik viszonylag épen maradt darabjából pedig Égerházy László szobrász készített műalkotást, amely a Kazinczy Emlékkertben (a Tessedik-akác helyén) megtekinthető.
 • IN88 Magyar Nyelv Muzeuma
 • Image 02 Kazinczy Emlékcsarnok
 • Image 03 Kazinczy sírkert
 • Image 04 Kazinczy Ferenc Emélkpark

sátoraljaújhely

 • kalandparkZemplén kalandpark

  A Zemplén Kalandpark számtalan élményt kínál. A Magas-hegy lábánál kialakított kalandpark három állomásán különböző szolgáltatásokat vehet igénybe az ide érkező vendég.
  Élményelemek:

  Alsó állomás:                                              Középső állomás                                       Hegytető

  Libegő                                                        Kalandtúra pályák                                      Kilátó
  Bob pálya                                                   Sípályák                                                     "SÓLYOM"
  Gör- és műjégkori pálya                             Hófánk pályák                                            "DONGÓ"
  Mászófal központ                                       Játszótér
                                                                     Tanösvény
                                                                     Egyéb szolgáltatáok

 • leveltarZemplén levéltára

  A levéltár berendezése maga is műemlék: az országban egyedüliként őrzi a 18 – 19. századi „levelestárak” hangulatát. Zemplén vármegye archívuma az 1754 és 1768 között felépült megyeháza északi szárnyán kapott elhelyezést.
  A levéltár logikai rendjét Szirmay Antal főjegyző, híres történetíró alakított ki 1777 – ben, jeles utódai között találjuk Kazinczy Ferenc költőt, nyelvújítót, aki széphalmi otthonát „ magyar szellemi élet telefonközpontjává tette „

  Napjainkban 14 teremben őrzik az 1950 – ig fennállott, történelmi Zemplén vármegye és a mai Magyarország területén maradt zempléni települések, családok írásos múltját. , 1271 től nagyjából a rendszerváltás korszakáig.

  A levéltár legérdekesebb és egyik legtöbbet látogatott része a Szirmay – Kazinczy féle históriai iratok gyűjteménye. Ez utóbbi a német – római császárok, erdélyi fejedelmek, egyházi főméltóságok, arisztokraták, hadvezérek leveleit tartalmazza.
 • bortonmuzeumBörtönmúzeum

  A Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumának Kiállítóhelye, mint Magyarország egyetlen Börtönmúzeuma 2007. március 06-án került megnyitásra. A kiállított tárgyak, képek, információk szemléltetik a szabadságvesztés büntetés kialakulását és mai jellemzőit, valamint a jelenkori büntetés-végrehajtási szervezet működését. Az itt összegyűjtött anyagok közel tudományos hűséggel tükrözik azt a fejlődést, amit az emberiség elsősorban Magyarországon és Európában - a korai halál- és testi büntetések alkalmazásától a szabadságvesztés uralkodóvá válásáig megtett.
  A tárlat középpontjában a szabadságvesztés és az ahhoz kapcsolódó tárgyi és írásos emlékek, szakmatörténeti ismeretek bemutatása áll. A kiállítás egyben büntetés-végrehajtási emlékhely is, amely érzékeltetni kívánja a börtönökben dolgozók felelősségteljes munkáját, e különös szakma jellemzőit. A kiállítás - a fentiek megismerése mellett - aktív és hatékony eszköze lehet a bűnözés, bűnismétlés megelőzéséhez.
 • bortemplomBortemplom

  A helyi hagyomány szerint Szepsi Laczkó Máté református prédikátor készítette a világon az első aszúbort az újhelyi Oremus-dűlő terméséből. Ennek emlékezetét őrzi az 1911-ben felépített a Thoroczkay-Wigand Ede által tervezett "Bortemplom" a hegyaljai mezővárosok címereivel. 

  Az ősi helyi borkultúra tanúi a Bortemplom alatt húzódó pinceágak. Sátoraljaújhely híres borpincékkel rendelkezik, közöttük a zsólyomkai és az ungvári pincékkel. Ez az egyetlen város, ahol "templomot" emeltek a bornak. 

 • piaristatemplomPálos-piarista templom és rendház

  Sátoraljaújhely legértékesebb műemlék együttese a város legősibb részén, az ún. Barátszeren található. A rendház falán architektonikus falfestés látható. Gótikus temlomában gyönyörű barokk főoltár és stallumok teremtenek áhítatos hangulatot.

  Az újhelyi pálosok Szent Egyed kolostorát a XIV. század elején alapították és kezdték építeni. 1566-ban  a tatárok várost és a kolostort felgyújtották. A XVI. és a XVII. század folyamán az épületegyüttest fokozatosan helyreállították, déli oldalához Rákóczi Ferenc építtette a ma is álló ki kápolnát. A pálos rend 1786-ban történt fokozatos feloszlatása után, 1789-ben a piaristák kapták meg a kolostort és a templomot. Ekkor a templom titulusát Szent Egyedről Kalazanci Szent Józsefre változtatták. Jelenlegi titulusa: Nagyboldogasszony.

  A templom megőrizte jellegzetes középkori, pálos alaprajzát.
 • magyarkalvariaMagyar Kálvária

  Az országban egyedülálló történelmi emlékhely a Szárhegyen található Magyar Kálvária emlékmű rendszer, melyhez pompás hegyi úton juthatunk el. A magasból láthatjuk a települést kettészelő határt, az elszakított területeket.
  Megépítésének célja és feladata az volt, hogy Jézus szenvedéstörténetének analógiájára kifejezze a Trianon okozta magyar fájdalmat.
  A kálváriajárás során a Magyar Kálvária bevezető kapujától és Csonka-Sátoraljaújhely táblájától elindulván a látogatók egy-egy stációnál megállván felidézhették gondolatban az egykori történelmi Magyarországot és emlékezhettek az elszakított városokra. A keresztény kálváriák 14 stációja Krisztusnak Pilátus házától a Golgota hegyéig vezető szenvedés és a fájdalom útját, a Magyar Kálvária a Trianon okozta fájdalmat és sebet idézi. A „keresztjárás” úti célja itt a jézusi Golgotához hasonlóan az Országzászló, mely a határon túlra került magyaroknak hirdette a hitet a magyar újjászületésben. A 19. századtól kezdődően a kálváriák építészeti megoldása két egységből állt: a kálváriából és a kápolnából. Az utóbbi megépítésével zárták Újhelyben is az emlékmű rendszert.
 • kfm logoKazinczy Ferenc Múzeum 

  1827-ben - mint ez a kapuzat záradékán is olvasható - Sennyei Károly építtette. 1834-től a Zempléni Kaszinó otthona volt. 1950-ig városházának használták, majd szlovák tanítási nyelvű általános iskola volt benne az 1980-as évek közepéig.. 1894-ben az épületet városháza céljára erősen átalakították, és így vált zárt, belső udvarossá.
  1990-től ad otthont a zempléni Kazinczy Ferenc Múzeumnak, melynek állandó kiállításai:
  • Irodalmi kiállítás: A Szép és a Jó Kazinczy és a művészetek
  • Régészeti kiállítás: Egy eltűnt vár nyomábanRégészeti Kutatások a sátoraljaújhelyi Várhegyen, 2007–2013


 • waldbottkastelyWaldbott-kastély

  A XVIII. században épült, barokk stílusban. Szirmay Antal építtette, majd a XIX. század második felében a báró Waldbott család tulajdonába került. Domboldalban épült, így az utcai hosszanti homlokzati oldalon kétszintes, míg a kerti nyugati oldalon földszintes. Az utca vonalán szabadon álló, téglalap alaprajzú, mandzárdtetős, háromablakos középrizalittal. A főhomlokzaton tagozott osztópárkány, díszes főpárkány. Az alagsori négyzetes ablakok kőkeretelésűek, a felső ablakok mellvédje ugyancsak kőből készült, míg a többi részen vakolatból alakították ki a kereteket. Az alsó szint dongaboltozatát e század elején átépítették, porosz-süvegboltozatra. A lakószinten a szobák teknőboltozatosak, a középrizalit mögötti nagyteremben ma már síkfödém van, párkánnyal. A nagyteremben lemázolt kőkeretes kandalló áll. Említésre méltó a régi (kőfedlapos, pilléres megoldású) védett kerítés. Az épületben jelenleg öregek Napközi Otthona működik.
 • Image 03 Zemplén Kalandpark
 • Image 04 Zemplén Levéltára
 • IN88 Börtönmúzeum
 • Image 02 Bortemplom
 • Image 02 Pálos-piarista templom
 • Image 02 Magyar Kálvária
 • Image 02 Kazinczy Ferenc Múzeum
 • Image 02 Waldbott-kastély

sárospatak

 

 • rakoczivar

  Rákóczi vár

  Sárospatak területe már a XI. században királyi birtok volt, melynek központja a Bodrogátkelőhelyénél fekvő Patak volt. Erődítménye, a Pálóczy-várkastély nem a mai vár helyén állt, hanem a város északi határánál, de ez a XV. század húszas évei alatt megsemmisült.
  A Bodrog partján álló pataki várat Perényi Péter kezdi el építeni 1534-41 között, mely családi székhelyként funkcionál. Perényi Gábor halála után 1616-ig több gazdája is volt a várnak. 1573-ig a Királyi Kamara, majd a Dobó és Lorántffy család birtokában volt az erősség és a palota.
  A vár életében a legjelentősebb fordulatot az 1616-os év hozta, amikor Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György házassága következtében a Rákócziak fejedelmi központjává teszik a várat.

  A Rákóczi-szabadságharc alatt a kuruc mozgalmak központja az épületegyüttes, bár ekkor már a császári katonaság megszállása alatt állt. Zrínyi Ilona és Thököly Imre többször időzik Patakon, ami az 1697-es hegyaljai felkelés meghatározó pontja volt. A harcok vége felé itt tartották az 1708-as országgyűlést is, ahol örökös szabadságot ígértek a végig kitartó katonáknak.
  A XIX. század végén a Windischgratz-eké a vár. A II. világháború után a magyar állam tulajdona lesz.
  Read more
 • vartemplom

  Vártemplom

  Észak-Magyarország egyik legnagyobb gótikus csarnoktemploma, 1537-ben épült.
  Az átalakításkor elhelyezett barokk főoltára - a templom berendezésének legszebb darabja - a karmelita rend budavári templomából került ide.
  A Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére szentelt templom több neves pataki történelmi személyiség - a Rákócziak, a Dobó családok - temetkezési helyéül szolgált. A templom körül az eredeti szintre süllyesztett terepet a középkori templomkert, illetve a temető falának maradványai szegélyezik. Itt találhatók az ásatások során előkerült XII. századi körtemplom romfalai is.Az évszázadok során bővítették, barokk boltozatát, karzatát, tornyát a 18. században kapta.
  Sárospatak katolikus szentet is adott az országnak és a keresztény világnak. 1207-ben itt született II. Endre király lánya, Árpád-házi Szent Erzsébet. A róla elnevezett téren elhelyezett szoborcsoport annak is emléket állít, hogy a Türingiába férjhez adott Erzsébet lóháton többször megtette a Sárospatak és Wartburg vára közötti sok száz kilométeres utat.
  A templom alatti kriptába temették el Lorántffy Zsuzsannát és fiát, II. Rákóczi Györgyöt.
  Read more
 • tengerszem

  Megyer-hegyi tengerszem és malomkőbánya

  Az egykori malomkőbánya helyén kialakult Megyer-hegyi tengerszem magas bányafalakkal körülvett, kedvelt látványosság, valamint geológiai feltárulás és kultúrtörténeti bemutatóhely is. A Megyer-hegy a Király-hegy vulkáni kúpjaihoz hasonlóan fő tömegében jól megmunkálható és szilárd, átkovásodott riolittufából áll. E tulajdonsága úgy alakult ki az egyébként könnyen porló és omló riolittufának, hogy a vulkáni utóműködés során, a felfelé áramló meleg vizes oldatok, gázok, gőzök átjárták és átalakították a tufát. Kvarcszemcséi igen kemény, természetes cementáló anyagba ágyazódtak, ennek köszönhető keménysége. 
  Hajdan itt bányászták a gabonaőrlők, érczúzók malomköveit. Az egykori bányaudvart mára csapadékvíz töltötte fel, és állandó vizű tó keletkezett a helyén. 
  Read more
 • szenterzsebet haz

  Szent erzsébet ház

  A Szent Erzsébet Ház a gótikus Bazilika Minor mellett található. A hajdani királyi udvarház helyén épült épület ma múzeum, levéltár és könyvtárként üzemel. Egykor itt született Árpád-házi Szent Erzsébet, akinek kultuszát méltó módon ápolja az intézmény.A Szent Erzsébet Házban megtekinthető a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény egyháztörténeti kiállítása, és a Hódolat Szent Erzsébet előtt című Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére rendezett kortárs képzőművészeti állandókiállítás. A Szent Erzsébet Ház kertje egyben zarándokfogadó is, hiszen Sárospatak és Kassa között jött létre a Szent Erzsébet Zarándokút. A kertben kőtár, gyógynövényes- és rózsakert várja a vendégeket.
  Read more
 • sarospatakikeptar

  Sárospataki képtár

  A Sárospataki Képtár 1968-ban jött létre Béres Ferenc énekművész kezdeményezésére. A kezdetben a Rákóczi Várban működő intézményt a városi tanács tartotta fenn. A képtár gyűjteményei elsősorban adományokból származtak. Béres Ferenc saját képzőművészeti gyűjteményének egy részét adományozta a városnak.
  A 70 es években két nagyobb kollekció került az intézmény tulajdonába. Domján József amerikában élő Kossuth-díjas fametsző művész valamint Andrássy Kurta János szobrászművész alkotásai.
  A Képtár gyűjteményei elsősorban a 20. századi magyar művészet bizonyos korszakait reprezentálják. Gyűjteménye nagyrészt adományként, illetőleg vásárlás útján jött létre.
  Read more
 • sarospatak reformatus tempSárospataki Református templom

  Sárospatak egyik legimpozánsabb műemléképülete az 1771 és 1781 között barokk stílusban épült református templom. A templom karzatán galéria is működik, mely időszakos kiállításoknak ad helyet. Legnagyobb büszkesége az 1871-ből származó orgona, melyet a kor egyik legnagyobb orgonaépítő mestere, Ludwig Moser készített a templom alapításának 100. évfordulójára. Moser nagyságát tükrözi, hogy műhelyéből került ki többek között az esztergomi és az egri bazilika orgonája is. Viszont amíg ez utóbbi hangszerek a történelem során folyamatos felújításon és átépítésen estek át, a sárospataki orgona eredi állapotában maradt meg, így ez az ország egyetlen ilyen műtárgya.

  Read more
 • trinitatuskolostor

  Trinitárius kolostor

  A sárospatai várnegyedben álló, egykori Trinitárius kolostor épületét több néven is ismerhetjük, úgy mint a Múzsák Temploma, vagy egyszerűen csak Borostyán. Az építők azok a fogolykiváltó trinitárius szerzetesekek voltak, akiknek letelepítése II. Rákóczi Ferenc nevéhez fűződik.
  A szabadságharc bukása után valósult meg a fejedelem terve, amikor is 1727-ben a szerzetesek hozzáláthattak rendházuk felépítéséhez. A kolostor berendezése részben a vártemplomba, részben Károlyfalvára került. Az épület a későbbiekben a pataki uradalom jószágkormányzóinak adott helyet.
  A megközelítően "U" alaprajzú épület déli szárnyában volt a templom (jelenleg étterem), az ehhez a délkeleti sarkon csatlakozó bástyaszerû tömben kápolna, e fölött pedig oratóriumhelyezkedett el.
  Az 1970-ben befejezett műemléki helyreállítás az eredeti tömegalakítás és homlokzatokat megtartva, az eredeti alaprajzi elrendezést visszaállítva az épületet alkalmassá tette arra, hogy hangulatos fogadóként funkcionálhasson. Borostyán jelenleg Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumához tartozik és kulturális rendezvényeknek és idõszaki kiállításoknak ad otthont.
  Read more
 • sarospatak gorogGörög katolikus TEMPLOM

  A copf stílusú görög katilikustemplom 1800 körül épült. A templomot - egy 1898-as dokumentum szerint - 1799-ben adták át a híveknek. A számtalanszor megújított épület a XX. század végére életveszélyessé vált, de az Országos Műemléki Hivatal közreműködésével sikerült megújítani. 

  A XX. század végére statikailag erősen megromlott épületet Baskó Ottó építőmérnök, tartószerkezet-tervező írányításával sikerült 2000-re megújítani. A mennyezeti szekkókat Bécsi János restaurálta.

  Read more
 • IN88 Rákóci Vár
 • Image 04 Vártemplom
 • Image 05 Tengerszem
 • Image 06 Szent Erzsébet Ház
 • Image 02 Sárospataki Képtár
 • Image 06 Református Templom
 • Image 03 Trinitárius kolostor
 • Image 06 Görög Katolikus Templom

telkibánya

 • abaujmuzeumt

  Abaúj Múzeum

  A múzeum az 1825-ben alakult porcelángyár volt épületének felső szintjén található. A porcelángyárban kezdetben kőedényeket, majd (mivel a közeli hegyekben az ércbányászat során kaolitot is találtak) 1906-ig porcelánt gyártottak.

  A múzeum melletti dombon található egy emlékmű, melyet az aranybányászoknak állítottak. Az emlékű négy, fából faragott bányászalakot ábrázol, akik épp munka közben láthatóak. 

  A szoborcsoporttól néhány lépésnyire találunk egy korabeli táróbejárat másolatot, melyet egy pincéből alakítottak ki. A táróba a múzeum látogatóinak be is lehet menni. Ez a beruházás jó ötletnek bizonyult, már csak azért is, mert a régi tárók bejáratainak nagy része már nem fellelhető, a maradék pedig veszélyes és csak szakembereknek nyitják ki őket.

  Read more

 • perlittuszklak

  Perlit tűsziklák

  A Zemplén hegység vulkanikus területeinek látványos kőzetformái a tűsziklák, amelyek tufák vagy riolitok peremein képződtek. A kisebb méretű andezit sziklatűket, „emberköveknek” nevezik. Ezek jellemzője, hogy legtöbbször párosával jelennek meg. A tűsziklák vastag vulkáni tufák kürtőiben utóvulkáni tevékenység következtében alakultak ki. Az erózió folyamán a könnyen bomló tufák lepusztultak és szabaddá váltak a kürtőt kitöltő kemény kőzetek. Magasságuk sok esetben a 15 métert is meghaladja.

  A telkibányai Ósva-völgyben különleges látványt nyújtanak, nemcsak a geológusok, de a turisták számára is az itt felsorakozó tűsziklák, mint a fiatal vulkáni tevékenység tanúi. Ennek az Európa szerte ritkaságnak számító képződménynek különlegessége, hogy anyaguk perlit, vázuk pedig kovásodott riolit, ami a mai napig is megkímélte a pusztulástól.

  A perlit a vidék egyik jellegzetes kőzetfélesége. Ezt a furcsa, morzsolható kőzetet már évszázadokkal ezelőtt is hasznosították az ott élő emberek az üveggyártásban. Ma az építőiparban játszik fontos szerepet. Magas hőmérsékleten duzzasztva eredeti térfogatának 12-15-szörösét éri el, s ezáltal kiváló szigetelőanyaggá válik. Vagy egyszerűen csak homok helyett használják, például vakolat készítésekor kiváló hőszigetelő képessége miatt. A kibúvás ma meredek oldalként tekint a néhány méterre lévő lakóházakra, így a biztonságos kitermelés nem megoldható.

  Read more

 • telkibanyaivartemplom

  Telkibányai vártemplom

  A templom építésének kezdetéről nincs írásos adat. Egyes kutatók szerint 1318 – 1340 között kezdődött el az építkezés. A legkorábbi feljegyzés egy1624-ből származó, a templom északi falába beépített kőtáblán olvasható, amit Bonfini történetírónak tulajdonítanak. E szerint a bányászat virágkorában, Zsigmond király idejében a templom az itt felépült védelmi vár egyik része volt.

  A gyönyörű gótikus épületet a husziták rombolták le, akik 1442 és 1460 között tartották megszállva a környéket és a templomot erődnek rendezték be kettős sánccal körülvéve, amelynek maradványai még ma is láthatók. A hajdani vár alépítményei még feltáratlanok, a népnyelv szerint a várból az északi oldal felől a meredek fal alatt menekülő járat volt kiépítve.

  A templomépület külső és belső formájában a reformáció hozott gyökeres változást. 1579-re az egész község protestált és felvette a kálvini református vallást.
 • kopjafastemeto

  kopjafás temető

  A vártemplomot körülvevő temetőben a fejfák az „oszlopos-rovásos” kopjafák csoportjába tartoznak. Egyszerűségükkel mentesek minden felesleges díszítőelemtől, méltóságteljesek, évszázadokon keresztül megtartották formájukat. Az évszám és a szöveg rávésése nélkül is „beszélő” kopjafák voltak, hiszen formájukról, alakjukról meglehetett állapítani az elhunyt nemét, életkorát, vagy a községhez kapcsolódó viszonyát. Díszítései, archaikus évszámjelölései azokra a korokra utalnak, amikor még nem terjedt el hazánkban az írásbeliség, így például a vízszintes bevágások az évtizedeket, a függőleges rovások pedig az egyes éveket jelölve mutatták az elhunyt életkorát. Fellelhetőek még az emberi testre utaló arányok is attól függően, hogy a kopjafák kisgyermek, fiatal korú vagy soványabb testalkatú sírhelyét jelölik.
  Különleges értéket képviselnek a kopjafák díszítőelemei is. Az ősi halottkultuszra utalnak a rozettás, forgó rózsához hasonló díszítések, amelyeket leegyszerűsítve körzővel szerkesztenek, ez a napisten kőkori eredetű jelképe. 
  Ma már sajnos egyre nagyobb mértékben váltják fel a szépen faragott kopjafákat a monumentális műkőből és betonból készült síremlékek.

  Read more
 • matyaskiralykutja

  mátyás király kútja

  Mátyás Király idején a falu fénykorát érte. Mátyás Fekete Seregének finanszírozását az itt bányászott arany jelentette. A király sokat vadászott erre ez a terület pihenőhelyül szolgált a számára.

  A legenda szerint itt találkozott kedvesével, Szép Ilonkával, kinek emlékét egy síremlék őrzi és amit Tompa Mihály is megörökített a „Király kútja” című népregéjében.
  Mátyás király uralkodásának kezdetén hosszabb időt töltött Kassán. Innen intézte házasságát első feleségével Podjebrad Katalinnal. Abaúji tartózkodását számos monda őrzi. Többször járt Telkibányán is, hiszen történetírója is megemlékezik az itteni bányászatról és vártemplomról

  A még ma is jéghideg vizet adó forrást és Szép Ilonka sírhelyét Tóth Bálint gönci útbiztos építette ki 1932-ben. Az esőbeálló, szalonnasütő helyek, pihenőpadok, a patakon átvezető hidak igazi feledhetetlen élményt nyújtanak a kirándulóknak.
  Read more
 • ispotaly

  Kápolna és Ispotály romkert

  Az ispotály romjait 1997 tavaszán találták meg, egy tereprendezés során. Területét védett régészeti lelőhellyé nyilvánították. A feltárásokat a miskolci Herman Ottó Múzeum végezte. Telkibánya önkormányzata 2000-ben építette újjá a kápolnát és a romkertet.
  1367-ből származó okiratok számolnak be az ispotály és a templom alapításáról. 
  A telkibányai Szent Katalin kápolna és ispotály az ország egyik legszebb helyreállított műemléke, amelyet dokumentumok felkutatása és szakszerű régészeti ásatások alapoztak meg.
  Read more
 • jegesbrangJeges barlang

  A jeges barlang igen sok félreértésre ad okot, mivel nem egy jégtömböt tartalmazó barlangról van szó, hanem egy régi aranykutató bányavágatról, amelynek kijáratánál még nyáron is jegesedés, jégcsapképződés észlelhető. Ez nem csak hazánkban, de egész Európában egyedülálló természeti jelenségnek számít ilyen csekély tengerszint feletti magasságban (216 méter) és ebben a földrajzi szélességben. A jegesedés keletkezésének körülményei pontosan nem tisztázottak. Hasonló jelenséget észleltek Telkibánya környékén, az északi oldalakon megkezdett kisebb kőbányáknál.
  A vágatot az 1950-es években bővítették. A 23 méter hosszú főághoz úgy 5-6 méter mellékág tartozik. A barlangot ma hűtőkamraként használják facsemeték és magvak tárolására.
  A barlang bejárata alatt található a már említett „Királykút” néven ismert forrás, melynek vize a nyári időszakban sem haladja meg a 4-5¢C-ot. A barlang nem látogatható, a jegesedés az ajtó fölötti nyíláson és az ajtó melletti résen jól érzékelhető.
 • Image 05 Abaúj Múzeum
 • IN88 Perlit Tűsziklák
 • Image 03 Vártemplom
 • Image 04 Kopjafás Temető
 • Image 02 Mátyás Király Kútja
 • Image 06 Kápolna és Ispotály romkert
 • Image 06 Jeges Barlang